Terughouding en overgave

In het afgelopen kwartaal maakten we de overgang van winter naar lente. Wij hebben zo onze verwachtingen, maar de natuur speelt een verrassend spel en toont vele gezichten. De kersttijd was grijs en zacht, het vroege voorjaar helder en koud en dan opeens zomerse temperaturen. Die natuur doet maar.

Wij zijn deel van de natuur. Onze gezondheid, vreugde en verdriet hangen samen met de natuur. We bewonderen haar en geven ons over aan de eerste stralen van de lentezon. We voelen ons gesteund, gesterkt. Maar we nemen ook afstand, we begrijpen haar niet, vinden sommige dingen ongemakkelijk, niet eerlijk. Ziekte en dood zijn vaak onverwacht en ongewenst. Voor ons gevoel is het sterven, dat de natuur nodig heeft om nieuw leven mogelijk te maken, een probleem. Dit te verdragen vraagt om vertrouwen in de heelheid, de samenhang van alles. De natuur geeft mooie voorbeelden. We kunnen bij slechte omstandigheden weg trekken, zoals vele vogels naar het zuiden trekken om te overwinteren. Of we kunnen storm en kou trotseren door zaken die we denken te hebben los te laten, zoals de boom bladeren laat vallen en takken verliest en zo weer ruimte maakt.

Het voorjaar heeft een bijzonder karakter: het is net of er een nieuw spel begint. De behaalde successen van het vorige jaar tellen even niet. We beginnen opnieuw. We gaan van start, maar niet iedereen is gelijk aan de beurt. De meeste bomen wachten en geven de aftrap aan de sneeuwklokjes, de akonieten, dan het speenkruid en de bosanemoontjes. Dit is de tijd van terughouding en overgave. Als je aan de beurt bent, ga je vol overgave aan de slag. De anderen wachten. Nu kun je beleven wat terughouding doet: het schept ruimte. Dit is ook de kracht van onze samenwerking: met terughouding proberen we ruimte te maken zodat eenieder zich kan ontwikkelen. En dat is een boeiend spel.

Volgende post
Recente posts
Archief
Zoeken met tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square