Winterstemming

Het land is kaal en leeg. Als je langs de tuin loopt, op weg naar het kippenhok, glibber je over de klei die bij het schonen van de sloten op het land is gelegd. Kluiten met riet liggen op verdronken groentes. Een paar keer per dag ploeteren we naar de kippen. Op de heenweg met water en voer, en terug met eieren en soms met een kruiwagen mest. Het is nat, guur en miserabel. En het lijkt wel steeds natter en kouder te worden. Het leuke is dat de kippen altijd blij zijn als je komt. Ze zijn opgewekt en hebben zin in van alles. Ze voelen zich blijkbaar kiplekker in deze trieste, verlaten, koude wereld.

Maar zitten wij ook zo lekker in ons vel? Voor ons is het anders. We voelen geen houvast, tenminste niet daarbuiten, en soms ook niet vanbinnen op het werk of thuis. Voor de één is de dag te lang. Voor een ander vraagt het gezin alle energie. Het is snel te veel, je loopt leeg of voelt je niet gedragen.

In deze situatie kun je ook beseffen dat het niet aan de wereld ligt. Die is wat hij is. De vraag is: hoe kijk je ernaar en wat doe je ermee? Kun je in jezelf een sprankje hoop vinden, lichtpuntjes, sterren die je de weg wijzen? Kun je in jezelf liefde, warmte en verbondenheid voelen met het nog niet gelukte? Kun je vanbinnen voelen dat je niet alleen bent? Dat er wijsheid is in het leven? Dat je begrip kunt opbrengen als je de tijd neemt. Dat je creatief kunt zijn als je het probeert?

De natuur heeft perfecte oplossingen voor de meest extreme omstandigheden, zo kunnen sommige pinguïns zelfs een ei uitbroeden op ijs in de poolnacht. Maar hoe pakken wij het aan? Ken jij jezelf? Gelukkig kunnen wij op de boerderij de natuur ervaren. En leren wij door het werk met de dieren, planten, aarde en mensen. Wij kunnen de levenskracht ervaren in de geboorte van een kalf of het gekraai van de haan en de toverstemming die de lente brengt of de kleurenpracht in de schemering. Het is zo’n rijke oefenplek hier - met elkaar - om meer mens te worden.

Volgende post
Recente posts
Archief
Zoeken met tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square